DNLA omvat enkele met elkaar verbonden expertsystemen die gedrag en houding in werksituaties evalueren. Hierin zijn niet alleen wetenschappelijke en eigentijdse inzichten en de kennis van vele experts opgenomen, maar ook de profielen van meer dan 100.00 deelnemers. Goed functionerende medewerkers of leidinggevenden in vergelijkbare functies vormen de benchmark voor de vergelijking van de eigen resultaten. Bij een waarde 4 van de ‘doorsnee van de beste’ is het potentieel van de betreffende competentie op een goed niveau beschikbaar. Uitvoerige en heldere rapportages laten zien wat je huidige beschikbare potentieel is. Je krijgt handvatten aangeboden om stappen te zetten in je eigen ontwikkeling. Deelnemer en leidinggevende weten welke interventies je helpen en de organisatie verder brengen. De deelnemer staat centraal, de organisatie profiteert mee.
Weet dat de DNLA-vragenlijsten en rapporten in verschillende talen en ‘landsmentaliteiten’ beschikbaar zijn.
Voor Nederland kent DNLA de modules sociale competenties en leidinggevende &managementcompetenties. De module sociale competenties onderzoekt het actueel beschikbare potentieel van sociale competenties die het fundament zijn voor succesvol functioneren. Persoonlijk leiderschap is hierbij de kern. De module leidinggeven & management brengt voor leidinggevenden een 25-tal competenties in beeld die nodig zijn voor effectief, inclusief leiderschap, samenwerking en ondernemerschap.
Organisaties en de maatschappelijke omgeving zijn dynamisch. Beroepen en functies zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Deze ontwikkelingen en hun relevantie in deze tijd hebben geleid tot doorontwikkeling van de DNLA-competentieonderzoeken. Dit komt terug in de vragen, de rapportages en de daarbij behorende handreikingen. De Nederlandse versie van DNLA heeft ook in de toelichtende teksten nog meer een eigen identiteit gekregen rond thema’s als professionele ontwikkeling, professionele identiteit en inclusief leiderschap. Lees verder over welke sociale competenties de basis vormen voor hoe wij leidinggeven aan onszelf.
Deze bestaat uit tijd, de kosten van de vragenlijsten en het honorarium van de DNLA-adviseur. Bij vervolgonderzoeken liggen de kosten altijd op een lager niveau. DNLA biedt objectieve, hoogwaardige informatie aangevuld met deskundige advisering. Ook het opleiden van eigen mensen tot DNLA-adviseur behoort tot de mogelijkheden.
Als persoon omdat je als mens jezelf altijd wilt ontwikkelen. Je wilt ook in je werk jezelf zijn en voldoening ervaren. Je hebt behoefte om wat goed is nog beter te doen. Ook, omdat je ziet en ervaart dat de wereld om je heen niet stil staat en jouw beroepswereld continue verandert. Je wilt zien waar jezelf staat in dit geheel en welke mogelijkheden je hebt en omdat je graag zelf de regie over je leven hebt.
Het begrip professionele ontwikkeling van medewerkers is hierbij de verbindingssleutel. Professionalisering leidt tot toename van kennis, vaardigheden, inzichten en competenties. Dit is de basis. Professionele ontwikkeling is echter meer:
Op organisatieniveau:
Op teamniveau:
Op individueel niveau:
Professionele ontwikkeling vindt tegenwoordig plaats in een complexe en dynamische maatschappelijke en economische context. Om aan de eisen daarvan tegemoet te komen zijn steeds meer organisaties op weg naar een moderne organisatievorm waarin:
Samenwerkende professionals hebben in deze moderne organisaties de aangegeven ruimte en verantwoordelijkheid nodig om tijdig en adequaat in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dat vraagt als bouwsteen in de eigen ontwikkeling en de onderlinge samenwerking een zekere lenigheid ofwel agiliteit. Agiliteit verwijst naar het vermogen om in instabiele omgevingen flexibel, proactief en anticiperend te handelen. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op veranderende behoeften in een economische en maatschappelijke omgeving. Deze agiliteit wordt ondersteund door een open, constructieve feedforward cultuur waarin fouten maken mag. Centraal staat het samen werken aan het verbeteren van gemeenschappelijke doelen.
Bestuurders, directies en andere beslissers die begrijpen dat mensen uiteindelijk het verschil maken, nemen vaak het initiatief om DNLA in te zetten als ontwikkelingsinstrument binnen hun organisatie. Het doel kan variëren: van het stimuleren van de ontwikkeling van een medewerker bij stagnatie tot het geven van specifieke aandacht aan een high potential.
Daarnaast biedt DNLA ook mogelijkheden voor organisatiebrede toepassingen, zoals het ondersteunen van een managementlaag of het integreren in de functionerings- en beoordelingscyclus voor alle medewerkers. De nadruk op gedrag en houding versnelt en versterkt gewenste cultuurveranderingen en organisatieontwikkelingen, wat eveneens een belangrijke reden kan zijn om DNLA in te zetten.
Strikt genomen wel: DNLA is niet branche-afhankelijk. De ‘gemeten’ competenties zijn universeel dat ze voor alle functieniveaus, zwaartepunten van werkzaamheden en in alle organisatievormen essentieel zijn voor succes en welzijn. In de praktijk wordt DNLA alleen ingezet door organisaties die de mens als centrale factor voor succes zien.
Wilt u meer weten ga dan naar MENS EN ORGANISATIE VAN GOED NAAR BETER MAKEN