Richtlijnen gecertificeerde DNLA-adviseurs en -coaches

Kwalificatie, ethische code en gedragsregels

1. Algemeen

1.1. DNLA staat voor ‘Discovering Natural Latent Abilities’

1.2. Iemand is een gecertificeerd DNLA-adviseur of -coach op het moment dat hij of zij door het Expertisecentrum DNLA Nederland voor een periode van drie jaar na het volgen van de opleiding hiertoe is gecertificeerd en ook verder aan de daaraan verbonden bepalingen voldoet. Indien de adviseur of coach naar het oordeel van het Expertisecentrum DNLA Nederland op een goede wijze aan de competentie-eisen voldoet zoals deze hierna onder 2.0 zijn gesteld, wordt de certificering vervolgens iedere keer voor een periode van drie  jaar verlengd na een terugkombijeenkomst en een hernieuwd eigen onderzoek sociale competenties.

1.3. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de kwaliteit van de advisering en begeleiding tijdens de resultaatbespreking op een hoog professioneel peil te houden en verder te ontwikkelen. Tevens geven zij een indicatie van het niveau van de gecertificeerde DNLA-adviseur en DNLA-coach.

1.4. Een tweede doel is richting te geven aan de samenwerking tussen coaches, adviseurs en het Expertisecentrum DNLA Nederland.

1.5. De hier geformuleerde richtlijnen worden door de DNLA -adviseurs en -coaches onderschreven en vormen uitgangspunt voor hun handelen.

2. Het DNLA-competentieonderzoek

2.1. Het DNLA-competentieonderzoek is een onderzoek dat uit twee delen bestaat: - een  online vragenlijst dat een geobjectiveerde gedragsspiegel toont van actueel persoonlijk gedrag in werk, studie, sport eneen resultaatbespreking van de DNLA-adviseur of -coach afhankelijk van de situatie kan deze bespreking plaatsvinden in aanwezigheid van de leidinggevende.

2.2. Tijdens de resultaatbespreking vindt er een gezamenlijk onderzoek plaats waarbij de deelnemer, de DNLA-adviseur of -coach en  eventueel de leidinggevende enbetrokken zijn. De DNLA-adviseur of -coach bevraagt en onderzoekt samen met de deelnemer en eventueel  andere participanten de uitkomsten van het onderzoek. Om de objectiviteit van dit onderzoeksdeel te waarborgen en ruimte te geven aan de eigen invullingen van de deelnemer en  andere participanten, neemt  de adviseur een terughoudende houding aan in zijn interpretaties van het schriftelijk onderzoekresultaat, zonder afbreuk te doen aan de helderheid daarvan. De gecertificeerde DNLA-adviseurs en -coaches- volgen de richtlijnen met betrekking tot kwalificatie, ethische code en gedragsregels, zoals vastgesteld door Expertisecentrum DNLA Nederland.
2.3. Tijdens het gesprek bepaalt de deelnemer de grens  van antwoorden waar hij of zij wel of niet over wil praten.
2.4. De DNLA-adviseur is bereid en in staat uitleg te geven over de inhoud en de werking van het onderzoek en de betekenis van de uitkomsten van de DNLA- analyses.

2.5. De inhoud van het onderzoek en de resultaatbespreking zijn vertrouwelijk van aard.

3. Uitgangspunten van het onderzoek

3.1.Het doel van het onderzoek is om de deelnemer een objectieve gedragsspiegel te tonen van zijn of haar actuele gedrag in werkgerelateerde situaties. Daarnaast wordt inzicht verkregen in de achtergronden van dat gedrag met als doel de deelnemer te helpenverantwoordelijkheid te nemen en waar mogelijk gewenste ontwikkelingen in gang te zetten die het functioneren en de betekenis binnen de organisatie verder versterken.

3.2. Het onderzoek kan dienen als basis voor een persoonlijk ontwikkelingstraject ondersteund door bijvoorbeeld coaching, training of scholing.

3.3. Door de aard en werkwijze van het onderzoek wordt de interne samenwerking tussen de deelnemer en de leidinggevende versterkt, wat bijdraagt aan het functioneren en welzijn van de organisatie. Tijdens de resultaatbespreking kunnen hierover concrete afspraken worden gemaakt.

3.4. De adviseur informeert de organisatie over de vertrouwelijkheid van het onderzoek en de inhoud van het gesprek met als doel  de vertrouwensrelatie tussen leidinggevende en medewerker te versterken.

3.5. Het onderzoek kan door middel van  succesmetingen worden herhaald om de vooruitgang in ontwikkeling
en samenwerking zichtbaar en meetbaar te maken.

4. Competenties van de DNLA-adviseur en DNLA-coach

4.1. De toelatingscriteria voor de opleiding tot coach of adviseur vind je op de website https://www.expertisecentrumdnla.nl van het Expertisecentrum DNLA Nederland, onder het thema ‘Opleiding en certificering’.

4.2. Na de opleiding blijft de DNLA-adviseur  op de hoogte van de ontwikkelingen door deel te nemen aan DNLA- adviseursbijeenkomsten en, indien  mogelijk bijscholingsprojecten. Daarnaast volgt de adviseur de ontwikkelingen door wijzigingen in de syllabus voor DNLA-adviseurs en andere relevante publicaties te bestuderen.

4.3. Indien  de DNLA-adviseur of -coach  constateert dat zijn of haar niveau onder het vereiste professioneel peil is gedaald, treft   de DNLA-adviseur of -coach maatregelen  zoals bijscholing, intervisie of supervisie of  staakt tijdelijk zijn of haar activiteiten tot het vereiste niveau is hersteld.

4.4. Indien het Expertisecentrum DNLA Nederland van mening is dat de competenties van een adviseur niet toereikend zijn met als gevolg mogelijke schade voor de deelnemers,  klanten of de DNLA als methodiek , zal het Expertisecentrum DNLA Nederland daarover in gesprek gaan met de adviseur en (indien van toepassing)  de organisatie waar deze deel van uit maakt. Dit gesprek heeft tot doel om passende maatregelen treffen. In een dergelijke situatie zal de persoonlijke certificering alleen worden verlengd nadat bijscholing is gevolgd en aanvullende afspraken zijn gemaakt.

5. Samenwerking in klantbenadering

5.1. Onder klant wordt de organisatie of natuurlijke persoon in Nederland verstaan waaraan DNLA-onderzoeken zijn verkocht. Dit kan betrekking hebben op incidentele verkopen, projectmatige toepassingen, onderzoeken voor specifieke doelgroepen of voor organisatiebrede toepassingen binnen een  vestiging of de gehele
organisatie met al zijn vestigingen. 

5.2. DNLA-adviseurs en -coaches zullen en kunnen contact onderhouden met dezelfde klant.. Dit kan zijn met het oog op DNLA-toepassingen maar ook vanwege andere vormen van dienstverlening.
5.3. De gedragslijn is dat DNLA-adviseurs en -coaches elkaar niet bij dezelfde klant beconcurreren. Zij kiezen ervoor elkaars belangen en positie te respecteren en zoeken waar mogelijk samenwerking.

5.4. Om de  beoogde samenwerking te bevorderen worden in overleg methodieken ontwikkeld die hieraan bijdragen. Hierbij wordt niet gedacht aan de ontwikkeling van klantenlijsten.

6. Overige bepalingen

6.1. Een DNLA-adviseur of -coach stelt bij de modulen sociale competenties, sport, jobstarter en managementcompetenties geen DNLA-rapportages beschikbaar zonder daar  tegelijkertijd een resultaatbespreking aan te koppelen, wanneer het om een eerste onderzoek voor de betreffende deelnemer gaat. Bij succesmetingen is deze handelwijze gewenst, maar geen strikte voorwaarde. Voor de module verkoopcompetenties is een resultaatbespreking met de DNLA-adviseur of -coach niet verplicht, maar wel nuttig.

6.2. Onderzoekresultaten worden niet voorafgaande aan het DNLA-gesprek aan een leidinggevende verstrekt. De situatie waarin het DNLA-onderzoek als benoemingsassessment wordt ingezet, is hierop geen uitzondering. In dit geval is voorafgaande toestemming van de kandidaat vereist.

6.3. Bij de gegevensverwerkingen worden de privacyregels volgens de Europese wetgeving strikt nageleefd. DNLA GmbH, die verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking, de betrokken softwarebureaus en het Expertisecentrum DNLA Nederland garanderen volledige privacy. De antwoorden van de deelnemers worden na het beëindigen van de online vragenlijst door de deelnemer gecodeerd opgeslagen en vergrendeld. Daarnaast worden de DNLA-coaches en -adviseurs  geacht, naast de overige bepalingen, de privacyregels van de Europese wetgeving in acht te nemen.

6.4. Het Expertisebureau DNLA Nederland draagt zorg voor onderhoud van de producten en de dienstverlening met als doel dat de kwaliteit van DNLA en de toepassing ervan op een hoog  te waarborgen. Hierbij worden diverse middelen ingezet, zoals het onderhouden van contact met de Duitse partners van DNLA GmbH, het volgen van relevante ontwikkelingen, samenwerking met Nederlandse partners en adviseurs, het doen van voorstellen voor productontwikkelingen, het opleiden van DNLA-adviseurs, het organiseren van expertmeetings, het aanbieden van supervisie,  intervisie en vervolgopleidingen.

Januari 2025
Expertisecentrum DNLA Nederland.

Copyright: Expertisecentrum DNLA Nederland 2020 - 2025  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design