Module DNLA-management

Leidinggevende kwaliteiten

Het eerste belangrijke terrein dat de module DNLA-management evalueert betreft de ‘leidinggevende kwaliteiten’. Bij de succesfactoren in deze dimensie gaat het om de directe samenwerking van leidinggevenden, medewerkers en teams. Wanneer leidinggevenden hun medewerkers niet op een inclusieve manier  betrekken, kunnen medewerkers de gestelde doelen niet goed eigen maken of missen ze motivatie om deze te bereiken.

Samenwerking en consensus

Het tweede belangrijke terrein is 'samenwerking en consensus'. Hier gaat het om de succesfactoren betreffende de samenwerking in het managementteam, met leidinggevenden uit dezelfde en hogere managementlaag en de eigen medewerkers. Als iedereen over de eigen grens heen denkt en het vizier richt op het succes en het welzijn van de totale organisatie en de gemeenschappelijke doelen, versterkt een organisatie haar bestaansrecht. Daarvoor zijn  eensgezindheid, gedeelde waarden, overeenstemming over de gewenste voortgang, samenwerking en  de benodigde  ondersteuning essentieel.

Het ondernemerschap

De derde belangrijke pijler onder de inclusieve leiderschapsstijl betreft het ondernemerschap. Dit betekent dat leidinggevenden op alle niveaus begrijpen wat hun opdracht is, beseffen dat samenwerking essentieel is en verantwoordelijkheid nemen voor zowel hun eigen werkgebied als de organisatie als geheel en vandaaruit durven te handelen. Daarbij stellen ze hoge eisen aan hun eigen functioneren, tonen ze bereidheid en vaardigheid om beslissingen te nemen en wegen ze risico’s  zorgvuldig af. Ze verzamelen en benutten een brede basis van informatie en richten zich op het realiseren van zowel kleine als grote verbeteringen en innovaties.

Module DNLA-management


Succesvol leiderschap en effectief management is gebaseerd op de hiervoor gegeven basisprincipes van leidinggeven, samenwerking en ondernemerschap.

DNLA-management  geeft inzicht in hoe jouw leiderschaps- en managementstijl zich verhouden tot  de meest succesvolle managers en leidinggevenden in vergelijkbare posities. Hun houding en gedrag  vormen de basis voor de gemiddelde scores in de grafiek. Afwijkende resultaten betekent niet automatisch dat  je een minder goede leidinggevende of manager bent. In de praktijk komen allerlei situaties voor waarin ander gedrag meer passend is. Tijdens de resultaatbespreking wordt hier verder op ingegaan en worden de resultaten in de juiste context geplaatst

Impulsen voor zelfreflectie

De uitkomsten van de DNLA-analyse bieden waardevolle impulsen voor zelfreflectie en gesprekken met je leidinggevende of coach. Wat vertellen deze uitkomsten je? Dit geldt voorde resultaten binnen de benchmark vallen, maar ook de afwijkende scores.  Hoe goed sluiten de resultaten aan bij jouw specifieke situatie en ontwikkelingen binnen de organisatie? Welke technieken pas je effectief toe en  op welke puntenis er ruimte voor groei? Welke stappen kun je  zetten om je verder te ontwikkelen? Het DNLA-gesprekbiedt de gelegenheid om deze vragen te bespreken en samen te bespreken hoe je jouw potentieel optimaal kunt benutten.

Copyright: Expertisecentrum DNLA Nederland 2020 - 2025  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design