Leiderschap

De kwaliteit van de samenwerking tussen leidinggevenden en medewerkers bepaalt het succes van de organisatie. Dit vraagt een inclusieve leiderschapsstijl, het creëren van een teamklimaat waarin alle vormen van talent worden (h)erkend. Leiding en samenwerkende medewerkers verbinden zich wederzijds aan elkaars doelstellingen, projecten en opgaven. De identiteit, missie en visie van de organisatie zijn leidend. Met als fundament je persoonlijk leiderschap laat de module DNLA-management zien op welke punten dit goed gaat en waar wat valt te winnen.

Inclusief leiderschap

Doeltreffende samenwerking betekent het integreren van alle medewerkers in de taken en werkwijzen van de organisatie via een inclusieve stijl van leidinggeven. Deze stijl bevordert de diversiteit. Inclusief leiderschap is een leiderschapsstijl gericht op het creëren van een teamklimaat waarin alle vormen van talent worden (h)erkend. Mensen voelen zich daarin gewaardeerd, betrokken en nuttig. Dit begint al bij het aannamebeleid. Integriteit en authenticiteit zijn kernwaarden bij inclusief leiderschap. Verschillen worden ingezet voor het halen van een maximaal resultaat.

Van talent naar professionele ontwikkeling

Talent krijgt vorm door de professionele ontwikkeling van medewerkers en van jezelf als leidinggevende. Dit kent niet alleen een individueel belang maar ook een organisatiebelang. Het raakt zingevingsvraagstukken. Er ontstaat verbinding tussen persoonlijke ontwikkeling en de identiteit, visie, doelen en opgaven van de organisatie. De module management & leiderschap helpt om inzicht te verkrijgen in de eigen persoonlijke effectiviteit om aan dit inclusieve werkklimaat invulling te geven.

Integrale samenwerking als noodzaak

De huidige context van leidinggeven betekent dat afzonderlijke leidinggevenden minder nog dan in het verleden alles kunnen overzien. In de integrale samenwerking van alle betrokkenen ligt de sleutel tot succes. Iedereen neemt verantwoordelijkheid. Iedereen denkt mee. Iedereen werkt met iedereen samen. Dit vraagt een efficiënt functionerend netwerk van contacten. Dit netwerk kan echter alleen ontstaan wanneer de leidinggevende op de terreinen 'leidinggevende capaciteiten', 'samenwerking en consensus', en 'ondernemerschap' liefst alle technieken beheerst om gericht invloed uit te oefenen. Invloed kun je echter alleen krijgen wanneer je de inclusieve stijl van leidinggeven beheerst: zonder medewerking van alle medewerkers worden ook de beste strategieën minder bruikbaar.

Waarom zou je het doen?

Als persoon omdat je als mens jezelf altijd wilt ontwikkelen. Je wilt ook in je werk jezelf zijn en voldoening ervaren. Je hebt behoefte om wat goed is, nog beter te doen. Daarnaast merk je dat de wereld om je heen verandert en jouw beroepswereld continu verandert. Je wilt zien waar jezelf staat in dit geheel en welke mogelijkheden je hebt.  Je vindt het belangrijk om zelf de regie over je leven te behouden.

Organisaties ervaren veranderingen om zich heen in de maatschappelijke en economische realiteit en willen hierop behendig en proactief inspelen om hun bestaansrecht te behouden, hun missie en doelen te realiseren, zowel nu als in de toekomst. DNLA helpt waar nodig mensen en organisaties te ontroesten en ondersteunt waar nodig in het vernieuwen en ontwikkelen van een open, lerende cultuur. Dit helpt om gepassioneerde, samenwerkende professionals te stimuleren die zich blijven inzetten voor de organisatie.

Wie heeft baat bij DNLA?

Bestuurders, directies en andere beslissers die begrijpen dat mensen uiteindelijk het verschil maken, nemen vaak het initiatief om DNLA in te zetten als ontwikkelingsinstrument binnen hun organisatie. Dit kan gericht zijn op de individuele ontwikkeling van een vastgelopen medewerker of een high potential.

Daarnaast biedt DNLA ook organisatiebrede toepassingen. Het kan worden ingezet voor een specifieke managementlaag of als onderdeel van de functionerings- en beoordelingscylus voor alle medewerkers. De focus op gedrag en houding draagt bij aan het versnellen en versterken van cultuurveranderingen en organisatieontwikkeling. Dit maakt DNLA ook geschikt als instrument voor bredere strategische doelen. 

Niet alleen organisaties, maar ook medewerkers en leidinggevenden nemen zelf het initiatief voor een ontwikkelassessment. Dit kan een waardevol moment zijn om stil te staan bij het eigen functioneren, te reflecteren op de vraag ‘Zit ik nog op de juiste plek?’ of simpelweg om inzicht te krijgen in persoonlijke onwikkelkansen.

Is DNLA in alle organisaties toepasbaar?

DNLA is niet gebonden aan een specifieke branche. De gemeten competenties zijn universeel en van essentieel belang voor succes en welzijn, ongeacht functieniveau, werkzwaarte of organisatievorm. In de praktijk wordt DNLA vooral ingezet door organisaties die erkennen dat mensen de bepalende factor zijn voor succes.

Wil je meer weten? Ga dan naar Mens en Organisatie.

De investering

Deze bestaat uit tijd, de kosten van de vragenlijsten en het honorarium van de DNLA-adviseur. Aansluitend bij de vraag wordt ook hierin maatwerk geboden. Bij vervolgonderzoeken liggen de kosten altijd op een lager niveau.

DNLA biedt objectieve, hoogwaardige informatie aangevuld met deskundige advisering.

Copyright: Expertisecentrum DNLA Nederland 2020 - 2025  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design